10 praktičnih saveta za poboljšanje finansijske situacije

10 saveta kako poboljšati finansijsku situaciju

Dobra informacija je ključ svega i na njoj počiva odgovornost svakog pojedinca za odluke koje donosi. Svaka finansijska odluka mora biti dobro dokumentovana, odnosno potkrepljena pouzdanim informacijama. Pratite ekonomska dešavanja i odvojite najmanje pola sata dnevno za poboljšanje svoje finansijske edukacije.

Krenite od jednostavnih koraka.

Počnite da štedite po malo i pokušajte da vremenom povećate količinu novca koju možete uštedeti. Ne morate preterivati, samo vodite računa o tome da svaki put kad vam se ukaže prilika da neku količinu novca ne morate obavezno potrošiti, Vi ga nemojte potrošiti. Jedan dinar ušteđen danas, sutra će biti zarađen dinar više.

Razvijajte zdrave finansijske navike.

Obratite pažnju na troškove koje svakodnevno pravite, a koji vam i nisu tako nepotrebni.

Analizirajte svoje rashode.

Vremenom, novac koji će vam ostajati sa strane može napraviti veliku razliku, u korist vaše finansijske sigurnosti.

Napravite fond za hitne intervenvije i nemojte ga koristiti bez preke potrebe.

Trudite se da u fondu bude 3 do 6 minimalnih ličnih dohodaka kako biste bili sigurni da njime možete pokriti većinu nepredviđenih situacija bez potebe da se dodatno zadužujete i plaćate kamate.

Štedite redovno.

Svakog meseca, makar uštedeli i jedan jedini dinar. Bitno je da steknete naviku vođenja ličnog budžeta i evidenciju koliko ste uštedeli svakog meseca. Definišite konkretan finansijski cilj i učinite sve da ga ostvarite. Nemojte olako trošiti ono što ste s mukom uštedeli.

Držite dug pod kontrolom ili ćete on držati vas.

Danas je lako podići potrošački krediti i kupiti šta god poželite, ali pokušajte da prvo uštedite novac, pa da svojom ušteđevinom priuštite sebi to što želite. U suprotnom, budite svesni kamate koju morate da platite i ukalkulišite je u cenu proizvoda.

Ušteđevina sama po sebi jeste važna, ali ona dobija na snazi ako je pravilno investirate.

Dobro procenite sopstvene mogućnosti za investiranje. Uz malo napora, možete doći do još jednog izvora prihoda. Ušteđevina može postati vaš zaposleni koji vam donosi stabilan i redovan profit. Ne potcenjujte moć investicija.

Koristite napredne tehnologije.

Koristite aplikacije za praćenje troškova i tako ćete olakšati svoj finansijski život. Pratite tempo mesečnog izdvajanja za pokrivanje fiksnih troškova. Koristite internet bankarstvo i uvek imajte pristup svojim bankovnim računima.

Napravite lični finansijski plan. Procenite svoju finansijsku situaciju i postavite realne finansijske ciljeve. Izaberite put do njihovog dostizanja. Analizirajte stepen realizacije vaših ciljeva. Modifikujte ih sve dok ne dođete do nivoa da ih možete realizovati u potpunosti. Nikada nije prerano ili prekasno da biste poboljšali svoju finansijsku situaciju. Izbegavajte da pravite troškove koji su u direktnoj suprotnosti sa vašim shvatanjem pojma zdravih finansija.

Verujte u sebe i budite istrajni.

Izvor: profitpoint.rs

2017-12-12T11:54:38+00:00