Azijske berze: Ulagači suzdržani, dolar stabilan

Na azijskim burzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači čekaju odluku američke centralne banke o kamatnim stopama, a podršku tržištima pružaju jučerašnji rekordi na Wall Streetu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cene akcija u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,7 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na dobitku 0,1 posto.

Podršku tržištima pružaju jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, što se najviše zahvaljuje skoku cena akcija u bankarskom sektoru za 1 posto jer se očekuje povećanje kamata Feda.

U utorak je počela redovna dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, a s obzirom na solidan rast ekonomije i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

A ako se nastavi jačanje inflacije i ubrza rast ekonomije, to bi, kažu analitičari, moglo navesti Fed da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamata.

Zbog toga ulagači nestrpljivo čekaju završetak Fedove sednice i moguće signale o tempu povećanja kamata u idućoj godini.

Podršku tržištima pruža i oporavak cena nafte. Jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala 0,7 posto, na 57,55 dolara, nakon što je juče potonula 1,4 posto.

Na londonskom tržištu barel je poskupeo 1 posto, na 63,95 dolara, nakon što mu je juče cena potonula 2 posto jer su se ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju nakon snažnog rasta cena prethodnih dana.

U međuvremenu, terminski S&P 500 indeks oslabio je 0,3 posto, što najavljuje pad cena akcija na Wall Streetu danas poslepodne, ako se nešto ne promeni.

To je posledica pobede Douga Jonesa iz Demokratske stranke nad republikancem Royem Mooreom u utrci za američki Senat. Pobeda Jonesa znači da će republikanci u Senatu imati još manju većinu, što bi moglo otežati realizaciju političkih ciljeva predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Zbog toga je na valutnim tržištima dolar izgubio jučerašnje dobitke.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je juče poslepodne najviši nivo u tri nedelje, no jutros je skliznuo 0,2 posto, na 93,94 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,3 posto, na 113,25 jena.

No, dolar je blago ojačao u odnosu na evropsku valutu, pa je cena evra skliznula na 1,1760 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1770 dolara.

Izvor: GdeInvestirati / Hina

2017-12-13T11:15:37+00:00